Natalna karta

ROJSTNA KARTA PO VEDSKI ASTROLOGIJI DJOTIŠ

Vedski rišiji (modreci) so znali brez uporabe teleskopa in drugih instrumentov izračunati in opisati natančno astronomsko stanje. Danes nam pri tem pomaga računalnik. Natalna karta je torej zelo natančen matematični izračun položaja nebesnih teles in njihov medsebojni vpliv v odnosu na naš položaj na Zemlji v trenutku našega rojstva.

Za natančen izračun zato potrebujemo datum, uro rojstva in kraj rojstva.

Zodiakalno znamenje, ki nas najbolj opisuje v djotišu, ni znamenje, v katerem se nahaja Sonce (ki je seveda tudi zelo pomembno, saj predstavlja našo dušo), pač pa znamenje, ki je bilo na vzhodu v trenutku rojstva - ascendent. Ascendent se menja na približno 2 uri. To je tudi eden od razlogov, zakaj sta dve osebi, ki sta rojeni na isti dan, v isti bolnišnici, vendar ob različnih urah, različni. Čeprav imata planete postavljene v istih zodiakalnih znamenjih, se s tem spremenijo astrološka področja oz. hiše, kar zelo spremeni situacijo, ki se preslikava skozi naše življenjske okoliščine.

Djotiš pri interpretaciji uporablja 9 planetov, v sanskrtu poimenovanih grahe. To so Sonce, Luna, Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn ter dva lunarna vozla imenovana Rahu in Ketu. Zunanjih planetov Uran, Neptun, Pluton zaradi velike oddaljenosti od Zemlje in zato relativno manjšega vpliva na posameznika, načeloma ne upošteva.

Grahe (planeti) so torej naša aktivna energija in nam razkrivajo naše življenje skozi simbolni pomen. To pomeni, da planeti direktno ne sevajo oz. vplivajo na nas, pač pa njihov položaj v naši karti predstavi pomen, ki ga vsaka graha pooseblja skozi področje, kjer se nahaja. Področja so razdeljena na 12 astroloških hiš ter 12 zodiakalnih znamenj, od Ovna do Rib, ter 27 ozvezdij oz. nakšater, ki obsegajo 13 stopinj in 20 minut posameznega znamenja.

Vsaka astrološka hiša s svojim zodiakalnim znamenjem določa področja in pomene iz našega življenja. Vsako od teh področjih predstavlja 30 stopinj. 12 področij predstavlja celoten zodiakalni krog, torej 360 stopinj. V kolikor se v enem od teh področij nahaja tudi eden od 9 planetov oz. grah, bo tisto področje v življenju bolj v ospredju in bo za nas imelo večji pomen.

Ta področja pa še dodatno izpostavijo planetarne oz. življenjske periode imenovane daše, ki trajajo različno za vsak planet od 6 pa vse do 20 let. Te planetarne periode si sledijo glede na ozvezdje, v katerem je bila Luna v času našega rojstva. Če je bila npr. ‘naša’ Luna postavljena v ozvezdju oz. nakšatri, ki ji vlada planet Mars, je bilo obdobje Marsa prvo obdobje, s katerim smo začeli naše življenje. Ni pa nujno, da vseh 7 let, kolikor perioda Marsa traja, odvisno spet od časa rojstva. Nato sledi 18 let grahe Rahu, nato 16 let grahe Jupiter, nato 19 let grahe Saturn itd. Skupno obdobje vseh period je 120 let, kar je bila v vedskem času povprečna življenjska doba človeka.

Če ima odlična izhodišča in dobre druge astrološke vplive, se vsi potenciali, ki jih v karti predstavlja, v njegovi periodi izrazijo v dobro in uspeh, oziroma obratno, v slabše možnosti, v kolikor ima določena postavitev planeta slabše izhodišče. Zato imamo še posebej radi tiste periode, ki so v življenju aktivne in kažejo na uspeh in splošno srečo.

V periodah, ki nakazujejo na slabše možnosti, ovire in težave, pa se ljudje ponavadi znajdejo na življenjskih razpotjih in takrat navadno tudi poiščejo pomoč, recimo djotiš svetovalca, ki ga v Indiji imenujejo djotiši (moška oseba) oz. djotišini (ženska oseba), ki je v procesu tega znanja in se je zavezala učenju, ki se nikoli ne konča.

Če vas zanima interpretacija vaše natalne karte, se naročite na svetovanje.

12 HIŠ

Hiša za telo

Telo, izgled, karakterne lastnosti, sposobnost lastne manifestacije, zdravje oz. vitalnost, začetek življenja in glava.

Hiša denarja

Denar in imetje, govor, hrana in pijača, družina in otroštvo, obleka, sposobnost izražanja skozi petje, področje igralcev, pesnikov in pevcev, potreba po iskanju resnice, obraz, grlo, vid in desno oko.

Hiša bratov in sester

Bratje in sestre, hobiji, pogum, volja do življenja, krajša potovanja, umetniško izražanje z rokami, pisanje, pljuča in vsi dvojni organi.

Hiša doma

Dom, sreča, srčnost, mama, nepremičnine, posesti, vozila, občutek varnosti, izobraževanje, prsi, srce.

Hiša otrok

Otroci, inteligenca, svetovanja, kreativnost, šport, učenci, vrednote, špekulacije, radost in zabava, romantičnost in zaljubljenost.

Hiša neprijateljev

Ovire, sovražniki, tekmeci, bolezni, težko delo, delo za druge, človekoljubne dejavnosti, dolgovi, konflikti, nesreče, skrb za druge, storitvene dejavnosti, prebavila.

Hiša partnerstva

Partner, poslovno partnerstvo, posel, poslovni spori, želje, ločitve, bivanje v tujih krajih, ledvice.

Hiša smrti

Raziskovanja in skrivnosti, porazi, odvisnosti, smrt, dolgotrajne in kronične bolezni, močan strah, škandali, smola v življenju, dediščine, tuj denar, zavarovalnine, preživnine, davki, seksualnost, nagli in nepričakovani dogodki z dolgotrajnimi posledicami, spremembe in preobrazbe, dolgost življenja, znanost, astrologija, vede, okultna področja, spolni organi, izločala.

Hiša sreče

Globoki življenjski koncepti, religija in duhovnost, tradicija in obredi, pravo, sreča, potovanja, oče kot vzgojitelj in učitelj, učitelji, guruji, kolki, križ in stegna.

Hiša zunanje manifestacije

Kariera, poklic, slava, oče, politika, državni uradniki, družbeno-angažirano delovanje, položaj, imetje, status, ugled, avtoritete, nadrejeni, čast, kolena.

Hiša prihodkov in dobitkov

Veliki dobitki, dobiček, ambicije, izpolnjevanje želja, starejši bratje in sestre, velike vsote denarja, skupine, prijatelji, levo uho, gležnji.

Hiša izdatkov in izgub

Izgube, transcendenca, stroški, neprofitna dejavnost, spolnost, duhovna osvoboditev, bolnišnice, odvzem svobode, zapori, samostani, prikriti nasprotniki, romanja, tuji kraji in običaji, domišljija, levo oko, stopala.