Muhurta

Izbirna astrologija Muhurta – življenje v sozvočju z naravnimi ritmi

Izbirna astrologija Muhurta je ena od šestih vej vedske astrologije Djotiš. Temelji na prepoznavanju in upoštevanju naravnih ritmov. Uporabljamo jo, kadar želimo za začetek neke aktivnosti izbrati takšno obdobje, da bo narava aktivnosti čim bolj usklajena s temi univerzalnimi ritmi. Vsako obdobje je dobro za neko vrsto aktivnosti in vsaka aktivnost ima obdobje, ki je zanjo še posebej dobro. Obstaja obdobje, ki je zaradi naravnih ritmov zelo dobro za poroko, prav tako kot obstajajo naravni ritmi, ki sprožajo konflikte in spopade. Jasno je, da bodo karakteristike teh dveh obdobij zelo različne. Zato si lahko predstavljamo, s kakšno popotnico vstopamo v zakon, če ga sklepamo v času, ki ima v sebi vibracijo konfliktov in spopadov. Zelo koristno je, da pomembnejše stvari v življenju čim bolj prilagodimo takšnim naravnim ritmom, ki nas bodo pri tem podpirali in ne ovirali. Zgledujmo se po naravi in se od nje učimo. V naravi so obdobja sajenja, rasti, dozorevanja in počivanja. Če želimo dober pridelek, preprosto moramo upoštevati naravne ritme. Upoštevanje naravnih ritmov ni samo dobra ideja. Od tega je bilo vsaj včasih zelo odvisno, ali je bilo človeštvo nahranjeno in preskrbljeno z osnovnimi življenjskimi dobrinami.

V današnjem času smo naravne ritme močno porušili. Iznašli smo umetno svetlobo in intenzivno obdelovanje zemlje. Vendar zato nismo nič bolj usklajeni z naravo in življenje nam to kaže praktično na vsakem koraku. Maksimizirali smo pridelavo hrane in si zastrupili planet. Zaradi težnje k čim večji storilnosti podaljšujemo svoj delavnik, ob tem pa izčrpavamo sebe. Ozrimo se naokoli. Kako dolgo lahko rastline uspevajo v umetni svetlobi? Zelo kratek čas, ker jim primanjkuje sončne svetlobe za fotosintezo. Kako pa umetna svetloba vpliva na delovanje naših žlez? Ostanimo dovolj dolgo pod umetno svetlobo in telo nam bo samo dalo odgovor. Zaradi številnih umetnih svetlobnih teles, ki gorijo tudi ponoči, ima vse več ljudi težave s spanjem. Ustvarili smo strah pred temo, zato jo želimo čim bolj osvetliti. V resnici ni nobenega razloga, da bi se bali teme. Nasprotno, potrebujemo jo za kvaliteten počitek in dobro spanje. Vsi vemo, da je spanje ponoči bolj spokojno in trdnejše od dnevnega spanca. Za nekatere stvari je potrebna svetloba, za druge tema. Če se tega ne držimo, smo lahko v resnih težavah.

Tako kot vedska astrologija Djotiš v splošnem, se tudi Muhurta ukvarja s časom. Z učenjem Muhurte se učimo, kako živeti v sozvočju s časom.

Čas smo naredili za zelo pomemben fenomen življenja. Zanimivo ob tem je, da pomembnejši kot postaja v naši, na visoko storilnost naravnani družbi, manj se sprašujemo, kaj čas sploh je oziroma, kako ga doživljamo.

1. Ugodne, lahke oziroma hitre nakšatre

Sem sodijo: Ašwini, Pušya, Hasta (in osemindvajseta nakšatra Abidžit).

Priporočamo jih za vse dejavnosti, za katere želimo, da stečejo hitro in brez težav ali zapletov. Posebej so dobre za začetek potovanja, športne aktivnosti, dejavnosti povezane z zdravljenjem. Prav tako so dobre za začetek posla oziroma ustanovitev podjetja, prodajo, trgovino ter najetje ali odplačilo posojila.

2. Nežne, prijetne nakšatre

Sem sodijo: Mrigašira, Čitra, Anuradha in Revati.

Te nakšatre so odlične za učenje glasbe, plesa in igre ter za sklepanje porok, praznovanje in podobno. Dobre so tudi za kupovanje oblek oziroma nošenje novih oblek in romantičnost. Odlične so za sklepanje novih prijateljstev in uživanje v stvareh, ki nas revitalizirajo in izboljšujejo naše počutje. Njihovo energijo uporabimo za dejavnosti, ob katerih želimo uživati. Dobre so tudi za poroko, zlasti Anuradha in Revati.

3. Fiksne nakšatre

Sem sodijo: Rohini, Uttara Phalguni, Uttara Ašada in Uttara Bhadrapada.

Pri njih je poudarek na trajanju, stabilnosti in trdnosti. Dobre so za gradnjo hiše in postavljanje temeljev neke skupnosti. Prav tako jih radi izberemo za sajenje in obdelovanje zemlje, sajenje dreves in nakup kmetijske posesti. To so nakšatre, ki jih uporabljamo za dejavnosti, ki potrebujejo neko trdnost, da bi lahko bili njihovi učinki takšni, kot si želimo – trdni, trajni in dolgoročni. Lahko jih uporabimo tudi za poroko, če nam je bolj kot romantika pomembna njena trdnost in trajnost.

4. Gibljive nakšatre

Sem sodijo: Punarvasu, Swati, Šravana, Dhaništa in Šatabiša.

Pod vplivom teh nakšater bodo bolj zadovoljivo potekale vse dejavnosti, ki so povezane s spremembo. Uporabili jih bomo, ko bomo želeli spremembo obstoječega stanja: sprememba doma ali posla, potovanje, sprememba postave, ipd. Dobre so na primer za nakup avtomobila in drugih prevoznih sredstev, za udeležbo na procesijah, sprevodih ali pohodih, za vrtnarjenje.

5. Ostre nakšatre

Sem sodijo: Ardra, Ashleša, Dješta in Mula.

Zaradi svoje ostrine so ugodne za dejavnosti, kjer želimo, da se nekaj zgodi hitro in odločno: prekinitev z družbo, ki nam ne ustreza več; ločitev. Podpirajo močne, drzne in ostre aktivnosti. Klasični viri navajajo, da so učinkovite za klicanje duhov ali zaklinjanja povezana s črno magijo, uroki, eksorcizmom, kaznovanjem ali celo umori. To so nakšatre, ki jih uporabimo za aktivnosti, za katere je potreben pogum ali za tisto, kar želimo, da se čim hitreje konča ali razdvoji. Zelo dobre so, če želimo končati neko razvado: kajenje, pitje, ... (oddvojiti sebe od slabe razvade).

6. Krute, težke, destruktivne nakšatre

To so: Bharani, Magha, Purva Phalguni, Purva Ašada in Purva Bhadrapada.

Te nakšatre so lahko povezane z uničevalskim, destruktivnim početjem, na primer: podtakniti požar, zastrupiti koga ali storiti druga nedovoljena in kazniva dejanji. Zato so povezane z zapori in drugimi oblikami odvzema svobode. Njihovo energijo lahko izkoristimo na pozitivni način, kadar moramo za eno stvar žrtvovati drugo. Na primer: drevo, ki ogroža hišo in ga moramo zato posekati. Te nakšatre privlačijo negativne aktivnosti, ki se pogosto dogajajo pod njihovim vplivom.

7. Mešani nakšatri

Sem sodita Krittika in Višakha.

Dobri sta za običajna, vsakodnevna opravila. Kritika je dobra za vse, kar je povezano z ognjem, ker je Agni njeno božanstvo.